فریلنسر (Freelancer) یا آزادکار به شخصی گفته میشود که به صورت مستقل، کار میکند و به شرکت یا مؤسسهای وابسته نیست. این اشخاص به طور معمول قراردادهای بلندمدتی با شرکتها یا افراد ندارند و تعهدات آنها، در حد پروژههایی است که انجام میدهند؛ به اصطلاح عامیانهتر فریلنسرها کسانیاند که «خودشان، آقای خودشان هستند».
فریلنسر میتواند یک شغل تماموقت و یا پارهوقت برای خود داشته باشد و در هر مکان و هر زمانی کار خود را انجام دهد.
مزیتهای فریلنسینگ (آزادکاری)
- شما برای خود کار میکنید.
- هر جا که دوست داشته باشید کار میکنید.
- روی هر پروژهای که دوست داشته باشید کار میکنید.
- هیچ مدیر یا رئیسی بالای سر شما نیست.
- زمان انجام کار برایتان انعطافپذیر است.
- به کارهای روزانه و شخصی خود میتوانید برسید.
- عوامل مزاحم برایتان وجود ندارد.
- تنوع کاری و اختیار عمل بالا دارید.
- درآمد شما حد و مرز ندارد و شما میتوانید با انجام پروژههای بیشتر و تخصصیتر، درآمد بسیار بالایی داشته باشید.
معایب فریلنسینگ
- شما میبایست همۀ کارها را خودتان انجام دهید؛ اعم از: حسابداری، بازاریابی، فروش، انجام پروژه، ارتباط با مشتری و …
- ممکن است زندگی و کار شما با هم ترکیب شود بنابراین مدیریت زمان برای شما خیلی مهم است.
- شما همکار یا هم تیمی نخواهید داشت.
- کمبود زمان و ایجاد استرس و فشار روانی و خستگی در انجام پروژههای فوری و یا کار بر روی چندین پروژه به صورت همزمان
- هر روز در شرکت وقت تلف نمیکنید تا آخر ماه حقوق بگیرید. اگر پروژه درست و به موقع انجام نشود، کارفرما دیگر با شما کار نخواهد کرد.
- گاهی اوقات کاری وجود ندارد و این باعث نوسان درآمدتان خواهد شد.
- بازار فریلنسری یک بازار بهشدت رقابتی است و این مسئله در بسیاری از موارد باعث پایین آمدن دستمزدها میشود.
- عدم وجود تسهیلات و عدم برخورداری از امتیازات قانونی مثل حق بیمه، بیمه بیکاری و …
مزایای استفاده از سیستمهای فریلنسینگ برای کارفرماها
استفاده از سیستم یا پلتفرمهای فریلنسینگ مثل آنتایپ دارای مزایای زیادی است که در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم:
- استفاده از سیستمهای فریلنسینگ به کارفرما اجازه میدهد، بین هزاران فریلنسر با مهارتها و دستمزدهای مختلف، بهترین گزینه را با توجه به ملاکها و بودجه خود انتخاب کند.
- به دلیل رقابتی که بین فریلنسرها برای تصاحبکار در این سیستم وجود دارد، امکان شکسته شدن قیمتها و انجام پروژه با هزینه کمتر نیز وجود دارد.
- دیگر نیازی نیست کارفرما، کارمندان بیشماری بگیرد و ماهیانهای ثابت پرداخت کند تا اگر در بخشی از کار مشکلی پیش آمد آنها بتوانند آن را حل کنند، بلکه میتواند در صورت لزوم و به صورت پروژهای فرد یا گروهی از متخصصین را به خدمت بگیرد و تنها در ازای انجام کار به آنها پرداخت داشته باشد.
- استفاده از برونسپاری به کارفرما کمک میکند تا توان خود را روی مسائل مهمتر در کسب و کارش متمرکز کند و بخشهای فرعی را از طریق هزاران نیروی متخصص داخلی یا خارجی انجام دهد.
- کارفرما دیگر دغدغۀ عدم اعتماد به فریلنسر را از بابت انجام ندادن پروژه بعد از پرداخت هزینه پروژه را نخواهد داشت. چراکه مبلغ پرداختی کارفرما بهصورت قفل شده نزد سایت نگهداری شده و بعد از اتمام پروژه و اعلام پایان پروژه از سمت کارفرما به حساب فریلنسر منتقل میشود. بنابراین اگر فریلنسر از انجام کار انصراف دهد یا پروژه را بیکیفیت انجام دهد، مبلغ پروژه به حساب کارفرما عودت داده میشود.
- کارفرما در صورت مواجهه با هر مشکل یا اختلافی با فریلنسر به راحتی میتوانند به مدیریت و داوری سایت شکایت خود را مطرح کنند تا مدیریت و داوری سایت به عنوان یک واحد و شخص بیطرف به قضاوت و حکمیت پرداخته و رأی منصفانه را صادر نماید.
مزایای استفاده از سیستمهای فریلنسینگ برای فریلنسرها
- فریلنسرها به راحتی میتوانند از هر نقطه و مکانی پروژه و سفارش دریافت کرده و بهراحتی به درآمدزایی برسند.
- فریلنسرها دیگر دغدغه عدمپرداخت مبلغ پروژه از سوی کارفرما بعد از انجام پروژه یا عدم اعتماد به کارفرما را نخواهند داشت؛ چرا که در پلتفرم فریلنسینگ کارفرما موقع تأیید پروژه مجبور به پرداخت هزینه پزوژه بوده و این مبلغ به صورت امن در سایت قفل شده تا در پایان پروژه به حساب فریلنسر منقل شود.
- فریلنسرها به راحتی میتوانند با ثبت هر پروژه در سایت متناسب با مهارتهایشان به صورت خودکار توسط ایمیل و پیامک مطلع شوند و نیازی به حضور ۲۴ ساعته در سایت و رصد مداوم پروژههای نداشته باشند.
- فریلنسر در صورت مواجهه با هر مشکل یا اختلافی با کارفرما به راحتی میتوانند به مدیریت و داوری سایت شکایت خود را مطرح کنند تا مدیریت و داوری سایت به عنوان یک واحد و شخص بیطرف به قضاوت و حکمیت پرداخته و رأی منصفانه را صادر نماید.
چگونه یک فریلنسر موفق شویم؟
۱- مهارتهای خود را با کاری که انجام میدهید، تطابق دهید.
فریلنسر باید به عناوین کاریابیها نگاه کند و ببیند که اجرای پروژههای کارفرمایان به چه مهارتهایی نیاز دارد. آنها را لیست کرده و با مهارتهای خود بسنجد و ببیند که کدام یکی از آنها با مهارتهای او همخوانی دارند.
۲- به بازار کار توجه کنید.
یک فریلنسر ممکن است خیلی از کارهای موجود را بتواند انجام دهد، اما لازم است کاری را انتخاب کند که بازار هدف بیشتری دارد. اگر تمایل داشته باشید که فریلنسری تماموقت داشته باشید، به دنبال کاری بروید که افراد بیشتری به آن نیاز دارند و همچنین پول بیشتری برای اینکار پرداخت میکنند. در نتیجه قبل از شروع کار، لازم است که تحقیقات خود در مورد بازار هدف را به صورت کامل انجام دهید.
۳- برنامهریزی کلی داشته باشید.
اولین کاری که برای شروع نیاز است، داشتن یک برنامه جامع میباشد. شاید فریلنسر قبل از شروع کارش برنامههایی در ذهش ترسیم کرده باشد و بخواهد بر اساس آن پیش برود، اما لازم است برای اینکه برنامههایش به صورت کامل اجرا شوند، آنها را روی کاغذ پیاده کند. با مشخص کردن برنامهکاری بر روی کاغذ، میتوانید زمانبندیها، چالشها و ابزار مورد نیاز و … را مشخص کرده و با خیال آسوده به سراغ پروژهتان بروید.
۴- برنامه روزانه مشخص تعیین کنید.
یک فریلنسر برای موفقیت در شغل خود، لازم است برای انجام کارها زمانهای مشخصی را از قبل در نظر بگیرد، مثلاً اینکه چه روزهایی در هفته تصمیم دارد کار کند و چه ساعتهایی در روز. سپس بعد از تعیین زمانهای خالی برای انجام کارهایش، میتواند پروژه خود را آغاز کند.
۵- ابزارهای لازم برای انجام کار را تهیه کنید.
اگر شخصی بخواهد به عنوان یک تایپیست فعالیت خود را آغاز کند، در نتیجه به یک کامپیوتر و یک اینترنت خوب نیازمند است و اگر عکاس است پس لازم است یک دوربین عکاسی مناسب داشته باشد. باید به این نکته توجه کنید که اگر قبل از فراهم کردن ابزارهای مورد نیاز، پروژهای را به دست بگیرد، قطعاً به مشکل بر میخورید.
۶- خود را به یک بِرند تبدیل کنید.
یک فریلنسر باید خودش را تبلیغ کند و در اصل خود را به عنوان یک کالا تصور کند که باید به فروش برسد. برای این منظور چه کاری باید انجام دهد؟ نقاط قوت و برتریهای خود نسبت به رقیبهایتان را پیدا کنید و به وسیله آنها خود را از دیگران متمایز سازید. عملکرد و کیفیت کارتان بهتر است؟ سرعت عمل بالاتری دارید؟ از هر ویژگی بهتری که نسبت به دیگران دارید برای برندینگ خود استفاده کنید و آنها را در پروفایل و رزومهکاری خود مشخص کرده و روی این موارد بیشتر مانور دهید. این ویژگیها و برتریها به عنوان برند شخصی شناخته میشوند.
۷- فرصتها را دریابید.
اگر شخصی به تازگی یک فریلنسر شده است، لازم است برای پیشرفت در کارش پروژههای بیشتری بگیرد. پس ناچار است که قیمتهای پایینتری پیشنهاد بدهد و پروژهها را در زمان کوتاهتری تحویل دهد و یا حتی در اوایل کارش، داوطلب ارائه یک کار به صورت رایگان باشد. اینکار میتواند کمک کند تا افراد بیشتری او را بشناسند و به کار کردن با او ترغیب شوند.
۸- از حداکثر ظرفیت فضای پلتفرم آنلاین استفاده کنید.
برای اینکه یک فریلنسر موفق باشید باید همیشه سعی کنید تا حد امکان آنلاین و در دسترس باشید و مرتب به سایت فریلنسری (مثل آنتایپ) مراجعه کرده و پروژههای جدید را رصد کنید. همچنین همیشه سعی نمایید به تمامی اطلاعیههای ایمیلی و پیامکی اعلام پروژه جدید که از سمت سایت برایتان ارسال میشود سریع عکسالعمل نشان داده و سعی کنید همیشه زودتر و سریعتر از دیگران به سایت مراجعه کرده و پیشنهاد خود را به کارفرما ارائه دهید.
۹- کار را با چنگ و دندان به دست آورید.
برای اینکه یک فریلنسر موفق شوید، باید برای گرفتن پروژههای مختلف بجنگید و از رقبا جلو بیفتید. لازم است که بیشتر جستجو کرده و کارهای بیشتری را پیدا کنید و مهارتهای خود را همیشه بهروز و ارتقا دهید؛ در غیر این صورت نباید انتظار داشته باشند که کارها به سمت شما سرازیر شوند.
۱۰- در طی انجام کار دلسرد نشوید.
افراد برای شروع کار میتوانند از وبسایتهای ویژهای که برای فریلنسرها وجود دارد شروع کنند و اگر در طول یک مدت مشخص، کاری به آنها ارجاع نشد دلسرد نشده و تلاش خود را بیشتر کنند. فریلنسرها برای اینکه به هدفشان برسند باید این مراحل را پشت سر بگذارند و دایره جستجوی خود را گسترش دهند.
۱۱- در شروع کار قانع باشید.
برای شروع کار، باید به کارهای کوچک با دستمزد پایین هم راضی بود. برای اینکه شهرت و اعتبار پیدا کنید و بتوانند کارهای بیشتری دریافت کنید و در نتیجه درآمدتان را افزایش دهید، لازم است پروژههای کوچک را نیز قبول کرده و با انجام همین کارهای کوچک، علاقه و مهارتان به کار را به کارفرمایان نشان دهید.
۱۲- هیچوقت بیکار نباشید.
برای اینکه در کار فریلنسرینگ موفق شد، باید همیشه کار کرد، حتی در زمانهای بیکاری. اگر پروژهای در دست ندارید نباید بیکار بمانید و در این فرصت سعی کنید مهارتهای جدید یاد بگیرید یا در دورههای آنلاین مختلف شرکت کنید، یک کار جدید هم سو با تخصصتان را در دست بگیرید تا هم خودتان را بسنجید و هم بتوانید از آن به عنوان رزومه و نمونهکاری استفاده کنید.
۱۳- انتقادپذیر باشید.
برای اینکه فریلنسر موفقی شوید باید انتقادپذیر بوده و ایرادهایی که به کار گرفته میشود را پذیرفته و در جهت اصلاح آنها تلاش کنید.
۱۴- چهره خوبی برای بِرندتان بسازید.
همیشه باید سعی کنید که مشتریانتان را از خود راضی نگه داشته و همیشه آنها را برای خود حفظ کنید، حتی زمانی که پروژه آنها تمام شده باشد؛ زیرا ممکن است از طرف آنها به افراد دیگری معرفی شوید و یا حتی در آینده خود آنها دوباره به سراغتان بیایند و از شما برای انجام پروژههایشان دعوت کنند.
۱۵- کارها و زمانتان را درست مدیریت کنید.
مدیریت زمان یکی از مهمترین اصول و مهارتهای فریلنسری است. برخی از افراد فکر میکنند که وقتی فریلنسر هستند و خودشان مدیر خود هستند، دیگر نیازی نیست که ساعت کاری منظمی داشته باشند، اما بهترین کار این است که یک مدیردقیق برای کار خودتان بوده و زمان کار و استراحت خود را از قبل مشخص کنید تا برمبنای آن بتوانید تعیین کنید که چه مقدار کار میتوانید انجام دهید و براساس زمانهای کاری آزاد خود، مشخص کنید که با چند کارفرما میتوانید همکاری کنید. میزان دستمزد درخواستی خود را براساس نوع، سختی و حجم پروژه دقیق محاسبه کرده و سپس بر اساس ارقامکاری رقبایتان، پیشنهاد خود را مطرح کنند. بخاطر داشته باشید صرفاً گرفتن پروژه مهم نیست بلکه درست انجام دادن و در زمان مقرر به پایان رساندن پروژه اهمیت دارد. اگر شما چندین پروژه همزمان دریافت کنید و فرصت و زمان کافی برای انجامشان نداشته باشید و در مهلت مدنظر کارفرما نتوانید به اتمام برسانید، نهتنها مشمول ضرر و زیان جبران خسارت و امتیاز منفی میشوید حتی اعتماد کارفرمایان را هم از دست میدهید و در پروژههای بعدی دیگر همان کارفرمایان از شما دعوت بههمکاری نمیکنند.
۱۶- بهروز بودن را اولویت قرار دهید.
باید سعی کنید نرمافزارهای جدید را شناسایی کرده و با بکارگیری به موقع آنها، کارهایتان را تسریع ببخشید.
۱۷- «نه گفتن» را تمرین کنید.
اگر برای انجام یک کار فرصت کافی ندارید، به هیچ وجه به آن پیشنهاد نداده و آنرا قبول نکنید و بهسادگی بگویید نه، چون اگر یک کار را قبول نکنید خیلی بهتر از این است که کار را پذیرفته ولی نتوانید سر زمانی که قول دادهاید آنرا تحویل دهید.
۱۸- طوری با مشتری خود رفتار کنید که انگار فقط یک مشتری دارید.
فریلنسرها باید خوش قول بوده و کار مشتری خود را به موقع تحویل دهند تا مشتری بداند که برای کارش ارزش قائل هستند و با دلسوزی کار او را انجام میدهند. سعی کنید کار را به گونهای به مشتری تحویل دهید که او احساس رضایت کامل از کار داشته باشد.
۱۹- صبور بودن را فراموش نکنید.
شاید زمانی پیش بیاید که مجبور شوید کاری را حتی بیش از چندین بار ویرایش کنید تا مشتری به رضایت برسد، در این شرایط باید کاملاً صبور باشید و با آرامش کارتان را انجام دهید و تلاش کنید که زودتر به نتیجه مطلوب برسید.
۲۰- آموزش را جدی بگیرید.
همیشه در حال آموزش و یادگیری مهارتهای جدید باشید. به یاد داشته باشید شما زمانی به یک فریلنسر حرفهای و موفق میشوید که مهارتهای تخصصی بالاتری نسبت به بقیه داشته باشید؛ به عبارتیدیگر یک سروگردن از بقیه رقبایتان بالاتر باشید. کارفرماها عموماً ترجیح میدهند که کارهای خود را به افرادی بسپارند که همهفنحریف یا به اصطلاح «آچار فرانسه» باشند تا هر مهارت دیگهای لابهلای پروژه نیاز شد فریلنسر خودش بتواند انجام دهد و نیاز به سپردن بخش دیگر پروژه به فرد دیگری نباشد.